Motorsport, inte hunnit men. :)

Sist jag skrev om motorsport var efter deltävling 1 och 2 i cupen RallyX Nordic https://www.rallyx.se/ på Nysumbanan.

Det har körts ytterligare deltävlingar sedan dess, två på Höljesbanan i Sverige samt två deltävlingar i Finland på OuluZone.

På Höljesbanan ställde Marcus Norman inte upp i sin Mazda RX-8 av en för mig okänd anledning. Fanns en risk att det teamet kanske skulle ställa in resten av säsongen, min gissning var att det var något av privat karaktär bakom detta. Men i Finland var Marcus åter på banan lyckligtvis och det tror jag knappast att han ångrar. 😉

Men börjar med Höljes och där var det Simon Tiger i sin BMW med turboladdad 13B som vann båda deltävlingarna. Vill minnas att den första deltävlingen i Höljes var en blöt historia men att det började torka upp ju längre dagen led och ganska okej förhållanden i finalen.
Andra deltävlingen var det bra förhållanden från start. Lite tråkigt att Covid-19 decimerat antalet team som vill/kan delta. Men kommentatorerna, både de svensktalande och de engelsktalande pratade om att denna klassen nog kommer att växa rejält framöver. Detta då det står gott om touringcar-bilar som inte har någonstans att köra sedan den klassen togs bort i VM. Kommentatorerna gillade verkligen Tigers körning men de var desto mer lyriska över ljudet och farten i bilen.

Här en inboardvideo där du kan byta vinkel på kameran som filmar i 360 grader. Från finalen den 13 Maj.

Sedan var det dags för två deltävlingar på OuluZone och Marcus Norman var som tidigare nämnts tillbaka så två typer av wankelkonfigurationer på banan tänkte jag. Men nej då, det var även en finsk deltagare vid namn Tuomas Venäläinen som kör en Datsun med en icke överladdad periferiportad 13B.

Först tänkte jag att vad kan Tuomas ha att hämta i denna klassen? Tigers BMW 13B har ju turbo och Marcus RX-8 har en icek överladdad periferiportad 20B som har tre rotorer med mer effekt och vrid än motsvarande Tuomas 13B. Men oj så fel jag hade, Tuomas var vild bakom ratten och bilen gick inte sämre än de andra två. Kommentatorerna var lyriska över samtliga wankelbilars ljud men de var helt sålda på eldkvasten ur avgasröret som nästan var konstant förekommande i Tuomas bil.

Första deltävlingen av de två på OuluZone tog Simon Tiger förstaplatsen i finalen och Marcus Norman kom tvåa.

Andra deltävlingen på OuluZone blev en dramatisk final där Simon och Tuomas på startrakan kubbades och tydligen lite väl hårt då de båda svartflaggades när finalen var över. Så Marcus Norman fick kliva högst upp på pallen fastän han inte var först över mållinjen, men en seger är alltid en seger om andra klantar sig 😉

Här en video från Simons inboardkamera, än en gång 360 grader så du kan själv välja vinkel att titta på, från första finalen. Tuomas Datsun står sidan om Tiger och den är då blå till färgen för att förtydliga.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *