20210501-02, wankeldominans i rallycrosscup.


Årets två första tävlingar i RallyX Nordic kördes på Nysumbanan i Danmark och deltävling 1 på lördagen och deltävling 2 på söndagen. Vet inte hur utspridda deltävlingarna varit förut men kan tänka mig att Covid-19 bidragit för att minimera resandet för teamen.

Rallycross är en underhållande sport men som sann wankelentusiast har det varit ganska trist genom åren men nu har det blivit intressant, riktigt intressant faktiskt.Marcus Norman, Mazda RX-8 med en icke överladdad periferiportad 20B med ett av planetens vackraste motorljud. Motorn har tre rotorer istället för det vanligast förekommande två. Förra året i SM var det en massa inkörningsproblem med denna bil, växelvajrar som krånglade, differential som inte orkade och säkert ett och annat motorproblem.
Men under vintern har massa förändringar gjorts på bilen och när den går så förefaller den gå riktigt bra.
Under tävlingen i Nysum hade Marcus problem med att bilen inte ville gå på lägre motorvarv och bilen blev därmed svårkörd. Efter tävlingen fann man problemet: ”skräp i spridarna på 2 rotorer , bara 25% kapacitet på dessa.”

Nästa två deltävlingar går på Höljesbanan här i Sverige kommande helg, 13-16 Maj. Jag hoppas att Marcus period med diverse diffusa problem nu är över och han kan vara med och fajtas i toppen.Simon Tiger, BMW M3 E30 med Mazda 13B-turbo.
Simon dominerade fullständigt hela den helgen är väl det enda jag kan skriva därom.
580 hk är en siffra jag funnit, oklart om det är i motorn eller på bakhjulen.

Kommentatorerna var väldigt förtjusta i ljudet från Marcus och Simons bilar, det kommenterades återkommande samt att Marcus RX-8 sköt ut eldsflammor vilket verkade uppskattas lite extra.

Länk till cupen: https://www.rallyx.se/

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *